SLO | ENG | HR | SRB | BG | HU Naslovna | Obrazovanje | Kontakt | O nama  
 
Naton Serbia
  Novosti na področju dela in prostih delovnih mest   Novosti na področju dela in prostih delovnih mest   Novosti na področju dela in prostih delovnih mest   Novosti na področju dela in prostih delovnih mest   Novosti na področju dela in prostih delovnih mest  
 
   
Naton HR > Kandidati za posao > Novosti

JESEN - PRILIKA ZA VAS DA BUDETE BOLJI U TRAŽENJU POSLA

Budući da je leto gotovo i da sezonski poslovi više nisu dostupni, mnogi kandidati tek sada ozbiljno pristupaju potrazi za stalnim poslom. Ono što je bitno prilikom ovog procesa imati na umu, jeste da se kadidati trebaju za to i detaljno pripremiti. U šali bismo rekli da budu kao đaci prvaci koji ozbiljno shvataju novu školsku godinu. U tom smislu primarno ciljamo na radne biografije kandidata sa kojih treba skinuti staru prašinu, obnoviti ih i ulepšati, dodati nova iskustva, i izbrisati možda neke detalje koji vam se nikada nisu ni sviđali.

Niko ne posvećuje previše vremena CV-u, to je zapravo prilično dosadno, ali kada shvatite da taj A4 papir prezentuje Vas i Vaše kompetencije, jasno je da se čovek treba više potruditi. Tako ne bi bilo loše da pre slanja biografjue prvenstvenoproverite par »sitnica«, poput:

  • da su kontakti tačni,
  • da imate odgovarajuću fotografiju koja nije prestara,
  • da je radno iskustvo nabrojano hronološki,
  • da su jasno opisane odgovornosti,
  • da su slova velika i mala kako pravopis zapoveda,
  • da Č i Ć nije potpuno naopačke u rečima, 
  • da nema ničega niti previše niti premalo,

I zapravo da na neki način Vaša radna biografija bude umerena, bez da odskače previše od standarda. Naravno, dobro je da CV bude personalizovan, ali ne treba preterivati.

 

Nakon biografije, treba se uhvatiti u koštac sa traženjem posla; traženje je uvek zabavno, otprilike kao da tražite nekretninu za koju imate novca, mada je faza kada sve to postaje pomalo iscrpljujuće neminovna. Treba otvoriti svaki oglas, dobro ga proučiti. Paziti kod prijave, jer copy-paste metoda baš i nije savet. Utoliko apelujemo da oglas svakog poslodavca ili agencije proučite, da vidite što se od Vas traži i na koji način treba da se prezentujete. Činjenica da dobro niste pročitali oglas je Vaša prva prepreka koja poslodavcu govori da ste zapeli, a to nije dobro,  npr. zamisliti da trčite trku, svi otrče dalje, a Vi sedite na podu...

 

Savetovali bismo da kod prijava za posao ipak treba zadržati dozu objektivnosti budući da  APP - ako prođe, prođe sistem ne prolazi kod iole ozbiljnog poslodavca.  Ako je poslodavac postavio određene kompetencije koje kandidat mora imati, određena znanja, iskustva, onda nije dovoljno da dođete u visokim potpeticama ili mislite da sve znate jer ste bili direktor u svojoj firmi koja je recimo propala nakon 2 meseca...

To viševuče na iluziju nego na realnost i kasnije se samo razočarate, zato doza realnosti je svakako preporučljiva. Pozdravljena je činjenica da deo posla uvek možete i trebate naučiti, ali ne možete biti Menadžer butika ako nikada niste bili Prodavac, kao što ne možete biti Glavni kuvar u 5* restoranu ako imate iskustva u kuvanju samo u sopstvenoj kuhinji. Nemojte zameriti, ali moramo biti realni.

Naša agencija se drži prakse da objavljuje vrlo detaljne oglase za posao, kako bi kandidati videli šta se tačno od njih traži. Trudimo se da stavimo čak i informacije o platama, kako bi kandidati znali da li im uslovi odgovaraju i ne smatramo da je plata nešto što osoba ne bi smela da zna. U oglasima uvek stavljamo deo grada, lokaciju uopšte, kao i činjenicu da li je strana ili domaća kompanija u pitanju.

Ali, od kandidata očekujemo standard CV-a koji smatramo dobrim, a to je CV do dve (2) stranie, sa jasnim informacijama o obrazovanju i iskustvu, tačnim nazivima poslodavaca, kao i veštinama koje neko poseduje.

Očekujemo odgovarajuću fotografiju. Fotografija nam ne služi kao merilo da li nam je neko lep ili nam je manje lep,  što ponekad neko možda pomisli, nego nam je bitno da osobu možemo prepoznati, zapamtiti, jer pokušavamo da nam ljudi ne budu brojevi, da se svakog  kandidata koji je bio kod nas na razgovoru možemo setiti kod neke prilike koja se pojavi, a uz veliki broj imena i prezimena i bez fotografije znatno je teže. Ovde svakako želimo da apelujemo na kandidate da nije potrebno da nam šalju fotografije sa venčanja, proslave NG, sa plaže u kupaćim kostimima, sa sunčanim naočarima, potpuno tamne fotografije, fotografije iz detinjstva i slično.

Budući da je jesen vreme kada mnogi studenti kreću na prva predavanja, za sve stare i nove tražitelje posla, zamislite da ste opet na početku, kao neki brucoš i potrudite se da napravite najbolji CV ako treba iz početka, ili bar popravite sve loše u njemu, ulepšajte, proverite sve i dva puta; a ako ne možete sami zamolite nekoga za pomoć, potražite informacije na Internetu ili pišite našoj agenciji ako imate pitanje.

Uvek imajte na umu da je bolje raditi nešto nego ništa; nekada je lakše, nekada je teže, ali na kraju meseca je svaki iznos uvek bolji od nule (0).

Srećno u novim mogućnostima i radujemo se saradnji.

 Lana Ljubas, HR Business Specialist
Ukazali su nam poverenje:
 
 
Naton Serbia   Copyright © 2008-2016 Naton d.o.o.,
sva prava zadržana
 
Naton HR Slovenia | Naton HR Global | Naton HR Germany | Naton HR Croatia | Naton HR Serbia
Naton HR Bulgaria | Naton HR Hungary